Bugun...


İsmail Karataş

facebook-paylas
STANDART REÇETELERİN OLUŞTURULMASI
Tarih: 03-12-2024 12:06:00 Güncelleme: 03-12-2024 12:10:00


Bir işletmenin zengin mönüler oluşturabilecek yemek tarifleri olabilir, ancak yemekler talep edilen miktardan az veya çok üretildiği zaman işletmenin verimliliği düşürebilir.

Verimlilik dengesinin sağlanması için hazırlanacak ürün miktarı satış kapasitesinin ne çok altında ne de çok üstünde olmamalıdır.

Eğer talep edilenden daha az miktarda üretim yapılırsa ürünün yok satmasına ve müşteri

İhtiyaçlarının karşılanamamasına neden olur.

Talep edilenden daha fazla üretim yapıldığı takdirde de kalan ürünlerin yeniden değerlendirilmesi mümkün olmaz ise imha edilir.

Her iki durumda da işletme zarar etmiş olur. Müşterilerin ile ihtiyaçları karşılanamadığı için sorunlar yaşanır. Bunun için işletmelerin standart reçete çalışmaları yapmaları gerekir.

• Standart Reçetelerin oluşturulması ile sağlanan üretim kontrolü ile hazır ürünün kalitesi ve maliyeti kolaylıkla tespit edilebilir.

• Standart Reçete ve Üretim Kontrolü yönetimi personel bağımlılığını azaltır. Personel değişiklikleri yiyeceğin kalitesi ve maliyeti üzerinde fazla etkisi olmaz. İşe yeni başlayan bir personel dahi doğru şekilde hazırlanmış reçeteleri kullanarak arzu edilen lezzet ve görünümdeki yemeği hazırlayabilir.

• Standart Reçete uygulaması satın alma işlemelerini kolaylaştırarak hangi üründen ne kadar almamız gerektiği konusunda da bize yardımcı olur.

• Standart Reçetelerin hazırlama aşamaları uzun süren işlem ve çalışma gerektirir. Ön çalışmalarda doğal olarak fazla vakit harcamak gerekir ancak uzun vadede standart reçetelerin kullanılması zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlar.

Bir standart reçete çalışmasında 4 temel noktaya dikkat edilmelidir.

-Gramaj: Kullanılacak hammadde miktarı.

- İçerik: Hazırlanacak yemeğin içinde hangi malzemelerin olduğu.

- Pişirme Tekniği: Yemeği nasıl ve nerede pişireceğimiz

- Sunum: Müşteriye yemeği hangi şekilde ve garnitürlerle beraber vereceğimiz.

Mönüde standardizasyonun sağlanması için her şeyden önce mönü içindeki yemeklerin standart reçetelerini oluşturmamız gerekmektedir.

- Öncelikle personel ve diğer ilgililer ile birlikte standart hale getirilecek mönüler belirlenir. Seçilen mönülerin kalite ve verimlilik bakımından tatminkar olmasına dikkat edilmelidir. Kısa sürede birçok mönü standart hale getirilmeye çalışılmamalıdır. Bu bir yönden personeli baskı altında tutar ve arzu edilen sonuçların elde edilmesinde güçlükler yaşanmasına neden olur.

- Denenmesi düşünülen tarifler için kolayca okunup takip edilebilecek kartlar hazırlanmalıdır. Bu kartlar personel tarafından kolayca anlaşılıp kullanılacak nitelikte olmalıdır.

-Standart hale getirilecek yemek tarifleri yazılırken bütün detaylar en ince ayrıntılarına kadar düşünülüp tespit edilmelidir. Bunun için bütün esaslar not edilir, öyleki tarifi eline alan herkes tarife bakarak kolayca yemeği pişirebilmelidir.

Bunun içinde ;

• Malzemelerin tam miktarları belirtilmelidir. Ağırlık ve adet birimlerine dikkat edilmeli, baharatların dahi gramaj ölçüleri mutlaka belirtilmelidir.

• Karışımda, kullanılacak malzemelerin hazırlanış sırasına göre listeleri hazırlanır. Eğer karışımın birkaç malzemesi aynı anda koyulacaksa onları da gruplamak gerekir. İhtiyaç duyulduğu anda hazır bulunmak amacıyla özel karışım devresi gerektiren karışım maddeleri gruplara ayrılarak hazırlanır. Ör: pişmiş yumurta, eritilmiş çikolata vs.

• Karışım maddelerinin karıştırma, çırpma süresi ve hızı, alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verilir. Kullanılan her kelimenin anlaşılır olmasına dikkat edilmelidir.

• Pişirilecek yemek için fırın ısısı, soğutulacak veya dondurulacak karışımlar için süre ve ısı dereceleri tam olarak belirtilmelidir.

• Fırınlanacak karışımlar için kullanılacak tepsilerin boyutları ve her tepsiye konulacak hamur veya karışımın miktarı açıkça belirtilmelidir.

- Servis veya porsiyonlama yapacak personel ile standart porsiyon miktarı açıkça konuşulmalıdır.

-Mönü, ilgililer ve pişirmeyi bilfiil yapacak aşçı ile tartışılmalı, hazırlanması ve pişirilmesi ile ilgili bütün detayların anlaşıldığından ve uygulandığından emin olunmalıdır.

-Bir kontrol listesi hazırlanıp üretilmiş maddelerle ilgili bilgiler not edilir. Bu notlar ikinci veya üçüncü standardizasyon denemelerine ışık tutar.

-Üretilen ürünün veriminin iyi olması için deneme çalışmaları doğru şekilde programlanmalıdır.

-Ürün kontrol edilir ve üretim süresinde notlar alınır, servisteki her porsiyonun verimi ölçümlenir.

-Uygulama çalışmalarında üretim kayıplarına dikkat edilerek not alınmalıdır. Üretim kayıpları genel olarak pişirme süresi içinde suyun buharlaşması sonucu meydana gelir. Ör: Çorbalar, etler, unlu yiyecekler, pişirme süresinde %10 - % 30 arasında fire verirler.

-Üç defa üst üste arzulanan miktar ve verimde başarılı sonuç alana kadar denemelere devam edilir. Reçetenin standart yapıyı sağladığına karar verildikten sonra farklı birimlerde çalışan bir aşçı tarafından yeniden uygulanıp aynı miktar ve verim elde edildiği takdirde reçete standart hale gelmiş demektir.

-Standardizasyonun çeşitli aşamalarındaki gelişmeler ve problemler uygulayıcılar tarafından sık sık tartışılıp değerlendirilmelidir. Gerektiğinde reçete üzerinde değişmelere gidilmelidir.

-Reçetelerin bitmiş formları ve yemeklerin fotoğrafları dosyalar içinde sorumlu kişiler tarafından muhafaza edilmelidir.

-Reçete genişletilirken hazırlama ve pişirme sürecinin her basamağında yiyecek maddesinin görünüş ve miktarı kontrol edilmelidir. Büyük miktarlarda üretilen yiyecekler standart reçete bazında aynı görünüm ve lezzeti vermiyorsa reçeteler tekrardan kontrol edilmelidir.



Bu yazı 291 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 8 7 0 1 20 3 22 +17
2 Trabzonspor 8 5 1 2 13 6 17 +7
3 Göztepe 8 4 0 4 11 2 16 +9
4 Fenerbahçe 8 4 0 4 12 5 16 +7
5 Gaziantep FK 8 4 2 2 12 12 14 0
6 Beşiktaş 7 4 2 1 12 9 13 +3
7 Samsunspor 8 3 1 4 10 8 13 +2
8 Konyaspor 7 3 2 2 13 9 11 +4
9 Alanyaspor 8 2 2 4 10 9 10 +1
10 Antalyaspor 8 3 4 1 9 13 10 -4
11 Kasımpaşa 8 2 3 3 8 9 9 -1
12 Çaykur Rizespor 7 2 3 2 9 11 8 -2
13 Başakşehir FK 7 1 3 3 6 7 6 -1
14 Gençlerbirliği 8 1 5 2 7 12 5 -5
15 Kocaelispor 8 1 5 2 5 12 5 -7
16 Eyüpspor 8 1 5 2 4 11 5 -7
17 Kayserispor 8 0 3 5 5 17 5 -12
18 Fatih Karagümrük 8 1 7 0 7 18 3 -11
Takım O G M B A Y P AV
1 Bodrum FK 9 6 1 2 24 8 20 +16
2 Esenler Erokspor 9 6 2 1 27 11 19 +16
3 Pendikspor 9 5 1 3 18 8 18 +10
4 Çorum FK 9 5 1 3 15 8 18 +7
5 Iğdır FK 9 5 2 2 16 12 17 +4
6 Amed SK 9 5 3 1 23 14 16 +9
7 Erzurumspor FK 9 3 0 6 16 9 15 +7
8 Bandırmaspor 9 4 3 2 14 11 14 +3
9 Van Spor FK 9 3 2 4 9 7 13 +2
10 Serik Belediyespor 9 3 2 4 8 12 13 -4
11 Sivasspor 9 3 3 3 13 9 12 +4
12 Boluspor 9 3 3 3 15 13 12 +2
13 İstanbulspor 9 2 2 5 11 11 11 0
14 Sakaryaspor 9 3 4 2 12 20 11 -8
15 Keçiörengücü 9 2 3 4 10 12 10 -2
16 Manisa FK 9 2 5 2 13 19 8 -6
17 Ümraniyespor 9 2 5 2 6 13 8 -7
18 Sarıyer 9 1 7 1 7 14 4 -7
19 Hatayspor 9 0 6 3 9 25 3 -16
20 Adana Demirspor 9 0 8 1 4 34 17 -30
Takım O G M B A Y P AV
1 Güzide Gebze Spor Kulübü 7 6 0 1 17 4 19 +13
2 Aliağa Futbol A.Ş. 8 5 2 1 20 6 16 +14
3 Mardin 1969 Spor 7 5 1 1 17 5 16 +12
4 Bursaspor 7 5 2 0 20 4 15 +16
5 Menemen FK 7 4 1 2 17 7 14 +10
6 Isparta 32 Spor 7 4 1 2 14 4 14 +10
7 Kahramanmaraş İstiklalspor 7 4 2 1 17 4 13 +13
8 Ankara Demirspor 7 3 1 3 10 9 12 +1
9 68 Aksaray Belediyespor 7 2 0 5 9 3 11 +6
10 Muş Spor Kulübü 7 3 2 2 13 9 11 +4
11 Kırklarelispor 7 2 2 3 8 10 9 -2
12 Fethiyespor 7 2 3 2 11 10 8 +1
13 Arnavutköy Belediye 7 2 3 2 7 8 8 -1
14 1461 Trabzon FK 7 1 3 3 10 11 6 -1
15 Somaspor 7 1 5 1 9 16 4 -7
16 Yeni Mersin İdman Yurdu 7 0 7 0 1 21 0 -20
17 Adanaspor 7 0 7 0 1 38 0 -37
18 Yeni Malatyaspor 8 0 7 1 6 38 41 -32
Takım O G M B A Y P AV
1 Beykoz İshaklıspor 6 4 1 1 13 7 13 +6
2 Etimesgut Spor 6 4 1 1 7 2 13 +5
3 Çorluspor 1947 6 4 1 1 6 5 13 +1
4 Bursa Yıldırımspor 5 3 0 2 8 4 11 +4
5 Galata 5 3 1 1 10 4 10 +6
6 Yeşil Yalova FK 5 3 1 1 9 6 10 +3
7 Çankaya SK 5 2 1 2 6 4 8 +2
8 İnegöl Kafkas GK 5 2 1 2 6 6 8 0
9 Bulvarspor 5 2 2 1 6 7 7 -1
10 Bursa Nilüfer FK 5 2 3 0 5 7 6 -2
11 Kestel Çilekspor 6 2 4 0 6 10 6 -4
12 K.Çekmece Sinopspor 5 1 2 2 4 4 5 0
13 Silivrispor 5 1 3 1 5 6 4 -1
14 İnkılap FSK 6 1 4 1 4 8 4 -4
15 Polatlı 1926 Spor 6 1 5 0 1 6 3 -5
16 Edirnespor 5 0 5 0 4 14 0 -10
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 18/10/2025 Konyaspor vs Kocaelispor
 18/10/2025 Beşiktaş vs Gençlerbirliği
 18/10/2025 Çaykur Rizespor vs Trabzonspor
 18/10/2025 Başakşehir FK vs Galatasaray
 19/10/2025 Kayserispor vs Samsunspor
 19/10/2025 Alanyaspor vs Göztepe
 19/10/2025 Gaziantep FK vs Antalyaspor
 19/10/2025 Fenerbahçe vs Fatih Karagümrük
 20/10/2025 Eyüpspor vs Kasımpaşa
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 17/10/2025 Ümraniyespor vs Sarıyer
 18/10/2025 Manisa FK vs Erzurumspor FK
 18/10/2025 Van Spor FK vs Pendikspor
 18/10/2025 Adana Demirspor vs Sakaryaspor
 18/10/2025 Hatayspor vs Çorum FK
 19/10/2025 Keçiörengücü vs Sivasspor
 19/10/2025 Iğdır FK vs Boluspor
 19/10/2025 Serik Spor vs Amed SK
 19/10/2025 Esenler Erokspor vs Bodrum FK
 20/10/2025 İstanbulspor vs Bandırmaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/10/2025 Erbaaspor vs Sincan Belediye Ankaraspor
 12/10/2025 Adana 01 Futbol Kulübü vs Şanlıurfaspor
 12/10/2025 İskenderunspor A.Ş. vs Muğlaspor
 12/10/2025 İnegölspor vs Beykoz Anadolu
 12/10/2025 Kepezspor FAŞ vs Bucaspor 1928
 12/10/2025 Elazığspor vs Karaman Futbol Kulübü
 12/10/2025 MKE Ankaragücü vs Karacabey Belediye Spor
 12/10/2025 24Erzincanspor vs GMG Kastamonuspor
 18/10/2025 Beykoz Anadolu vs Erbaaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/10/2025 Bursa Nilüfer FK vs Galata
 12/10/2025 K.Çekmece Sinopspor vs Çankaya SK
 12/10/2025 Silivrispor vs İnegöl Kafkas GK
 12/10/2025 Yeşil Yalova FK vs Edirnespor
 12/10/2025 Bulvarspor vs Bursa Yıldırımspor
 18/10/2025 Çankaya SK vs Bulvarspor
 18/10/2025 Galata vs Polatlı 1926 Spor
 18/10/2025 İnegöl Kafkas GK vs Bursa Nilüfer FK
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
YAZARLAR
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI