Bugun...


İsmail Karataş

facebook-paylas
STANDART REÇETELERİN OLUŞTURULMASI
Tarih: 03-12-2024 12:06:00 Güncelleme: 03-12-2024 12:10:00


Bir işletmenin zengin mönüler oluşturabilecek yemek tarifleri olabilir, ancak yemekler talep edilen miktardan az veya çok üretildiği zaman işletmenin verimliliği düşürebilir.

Verimlilik dengesinin sağlanması için hazırlanacak ürün miktarı satış kapasitesinin ne çok altında ne de çok üstünde olmamalıdır.

Eğer talep edilenden daha az miktarda üretim yapılırsa ürünün yok satmasına ve müşteri

İhtiyaçlarının karşılanamamasına neden olur.

Talep edilenden daha fazla üretim yapıldığı takdirde de kalan ürünlerin yeniden değerlendirilmesi mümkün olmaz ise imha edilir.

Her iki durumda da işletme zarar etmiş olur. Müşterilerin ile ihtiyaçları karşılanamadığı için sorunlar yaşanır. Bunun için işletmelerin standart reçete çalışmaları yapmaları gerekir.

• Standart Reçetelerin oluşturulması ile sağlanan üretim kontrolü ile hazır ürünün kalitesi ve maliyeti kolaylıkla tespit edilebilir.

• Standart Reçete ve Üretim Kontrolü yönetimi personel bağımlılığını azaltır. Personel değişiklikleri yiyeceğin kalitesi ve maliyeti üzerinde fazla etkisi olmaz. İşe yeni başlayan bir personel dahi doğru şekilde hazırlanmış reçeteleri kullanarak arzu edilen lezzet ve görünümdeki yemeği hazırlayabilir.

• Standart Reçete uygulaması satın alma işlemelerini kolaylaştırarak hangi üründen ne kadar almamız gerektiği konusunda da bize yardımcı olur.

• Standart Reçetelerin hazırlama aşamaları uzun süren işlem ve çalışma gerektirir. Ön çalışmalarda doğal olarak fazla vakit harcamak gerekir ancak uzun vadede standart reçetelerin kullanılması zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlar.

Bir standart reçete çalışmasında 4 temel noktaya dikkat edilmelidir.

-Gramaj: Kullanılacak hammadde miktarı.

- İçerik: Hazırlanacak yemeğin içinde hangi malzemelerin olduğu.

- Pişirme Tekniği: Yemeği nasıl ve nerede pişireceğimiz

- Sunum: Müşteriye yemeği hangi şekilde ve garnitürlerle beraber vereceğimiz.

Mönüde standardizasyonun sağlanması için her şeyden önce mönü içindeki yemeklerin standart reçetelerini oluşturmamız gerekmektedir.

- Öncelikle personel ve diğer ilgililer ile birlikte standart hale getirilecek mönüler belirlenir. Seçilen mönülerin kalite ve verimlilik bakımından tatminkar olmasına dikkat edilmelidir. Kısa sürede birçok mönü standart hale getirilmeye çalışılmamalıdır. Bu bir yönden personeli baskı altında tutar ve arzu edilen sonuçların elde edilmesinde güçlükler yaşanmasına neden olur.

- Denenmesi düşünülen tarifler için kolayca okunup takip edilebilecek kartlar hazırlanmalıdır. Bu kartlar personel tarafından kolayca anlaşılıp kullanılacak nitelikte olmalıdır.

-Standart hale getirilecek yemek tarifleri yazılırken bütün detaylar en ince ayrıntılarına kadar düşünülüp tespit edilmelidir. Bunun için bütün esaslar not edilir, öyleki tarifi eline alan herkes tarife bakarak kolayca yemeği pişirebilmelidir.

Bunun içinde ;

• Malzemelerin tam miktarları belirtilmelidir. Ağırlık ve adet birimlerine dikkat edilmeli, baharatların dahi gramaj ölçüleri mutlaka belirtilmelidir.

• Karışımda, kullanılacak malzemelerin hazırlanış sırasına göre listeleri hazırlanır. Eğer karışımın birkaç malzemesi aynı anda koyulacaksa onları da gruplamak gerekir. İhtiyaç duyulduğu anda hazır bulunmak amacıyla özel karışım devresi gerektiren karışım maddeleri gruplara ayrılarak hazırlanır. Ör: pişmiş yumurta, eritilmiş çikolata vs.

• Karışım maddelerinin karıştırma, çırpma süresi ve hızı, alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verilir. Kullanılan her kelimenin anlaşılır olmasına dikkat edilmelidir.

• Pişirilecek yemek için fırın ısısı, soğutulacak veya dondurulacak karışımlar için süre ve ısı dereceleri tam olarak belirtilmelidir.

• Fırınlanacak karışımlar için kullanılacak tepsilerin boyutları ve her tepsiye konulacak hamur veya karışımın miktarı açıkça belirtilmelidir.

- Servis veya porsiyonlama yapacak personel ile standart porsiyon miktarı açıkça konuşulmalıdır.

-Mönü, ilgililer ve pişirmeyi bilfiil yapacak aşçı ile tartışılmalı, hazırlanması ve pişirilmesi ile ilgili bütün detayların anlaşıldığından ve uygulandığından emin olunmalıdır.

-Bir kontrol listesi hazırlanıp üretilmiş maddelerle ilgili bilgiler not edilir. Bu notlar ikinci veya üçüncü standardizasyon denemelerine ışık tutar.

-Üretilen ürünün veriminin iyi olması için deneme çalışmaları doğru şekilde programlanmalıdır.

-Ürün kontrol edilir ve üretim süresinde notlar alınır, servisteki her porsiyonun verimi ölçümlenir.

-Uygulama çalışmalarında üretim kayıplarına dikkat edilerek not alınmalıdır. Üretim kayıpları genel olarak pişirme süresi içinde suyun buharlaşması sonucu meydana gelir. Ör: Çorbalar, etler, unlu yiyecekler, pişirme süresinde %10 - % 30 arasında fire verirler.

-Üç defa üst üste arzulanan miktar ve verimde başarılı sonuç alana kadar denemelere devam edilir. Reçetenin standart yapıyı sağladığına karar verildikten sonra farklı birimlerde çalışan bir aşçı tarafından yeniden uygulanıp aynı miktar ve verim elde edildiği takdirde reçete standart hale gelmiş demektir.

-Standardizasyonun çeşitli aşamalarındaki gelişmeler ve problemler uygulayıcılar tarafından sık sık tartışılıp değerlendirilmelidir. Gerektiğinde reçete üzerinde değişmelere gidilmelidir.

-Reçetelerin bitmiş formları ve yemeklerin fotoğrafları dosyalar içinde sorumlu kişiler tarafından muhafaza edilmelidir.

-Reçete genişletilirken hazırlama ve pişirme sürecinin her basamağında yiyecek maddesinin görünüş ve miktarı kontrol edilmelidir. Büyük miktarlarda üretilen yiyecekler standart reçete bazında aynı görünüm ve lezzeti vermiyorsa reçeteler tekrardan kontrol edilmelidir.



Bu yazı 72 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 31 25 1 5 78 30 80 +48
2 Fenerbahçe 31 23 2 6 80 31 75 +49
3 Samsunspor 32 16 10 6 47 38 54 +9
4 Beşiktaş 31 14 7 10 48 32 52 +16
5 Eyüpspor 32 14 10 8 49 38 50 +11
6 Başakşehir FK 30 14 10 6 49 39 48 +10
7 Trabzonspor 31 12 10 9 52 39 45 +13
8 Konyaspor 32 12 13 7 41 44 43 -3
9 Kasımpaşa 31 10 9 12 53 55 42 -2
10 Gaziantep FK 31 12 13 6 41 43 42 -2
11 Göztepe 30 10 10 10 47 38 40 +9
12 Kayserispor 31 10 11 10 39 49 40 -10
13 Antalyaspor 31 11 13 7 34 55 40 -21
14 Çaykur Rizespor 31 11 16 4 36 50 37 -14
15 Sivasspor 32 9 16 7 43 53 34 -10
16 Alanyaspor 31 9 15 7 36 47 34 -11
17 Bodrum FK 32 9 16 7 24 37 34 -13
18 Hatayspor 31 4 20 7 33 62 19 -29
19 Adana Demirspor 31 2 25 4 27 77 2 -50
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 36 20 7 9 64 36 69 +28
2 Fatih Karagümrük 36 18 9 9 53 33 63 +20
3 Gençlerbirliği 36 17 8 11 51 34 62 +17
4 Bandırmaspor 36 16 8 12 49 43 60 +6
5 İstanbulspor 36 18 14 4 61 38 58 +23
6 Erzurumspor FK 36 17 12 7 50 31 58 +19
7 Iğdır FK 36 15 11 10 52 31 55 +21
8 Boluspor 36 15 11 10 49 39 55 +10
9 Amed SK 36 13 8 15 39 33 54 +6
10 Ümraniyespor 36 14 11 11 48 39 53 +9
11 Esenler Erokspor 36 13 10 13 53 45 52 +8
12 Keçiörengücü 36 14 13 9 57 46 51 +11
13 Çorum FK 36 13 11 12 47 41 51 +6
14 Sakaryaspor 36 12 12 12 46 53 48 -7
15 Pendikspor 36 12 15 9 42 49 45 -7
16 Manisa FK 36 13 18 5 48 51 44 -3
17 MKE Ankaragücü 36 12 18 6 44 46 42 -2
18 Şanlıurfaspor 36 11 18 7 44 52 40 -8
19 Adanaspor 36 7 20 9 32 64 30 -32
20 Yeni Malatyaspor 36 0 36 0 13 138 21 -125
Takım O G M B A Y P AV
1 Sarıyer 33 24 2 7 79 22 79 +57
2 Batman Petrolspor 33 25 6 2 62 24 77 +38
3 GMG Kastamonuspor 33 18 3 12 55 28 66 +27
4 Adana 1954 Futbol Kulübü 33 18 7 8 58 28 62 +30
5 Altınordu 33 15 7 11 54 35 56 +19
6 Beykoz Anadolu 33 15 10 8 46 44 53 +2
7 İskenderunspor A.Ş. 33 13 9 11 49 37 50 +12
8 1461 Trabzon FK 33 13 13 7 44 37 46 +7
9 Fethiyespor 33 11 12 10 32 36 43 -4
10 24Erzincanspor 33 10 12 11 45 50 41 -5
11 Kırklarelispor 33 10 13 10 42 41 40 +1
12 İnegölspor 33 10 12 11 40 47 38 -7
13 Sincan Belediye Ankaraspor 33 9 15 9 40 40 36 0
14 Kepezspor FAŞ 33 9 16 8 37 46 35 -9
15 Isparta 32 Spor 33 7 14 12 32 46 33 -14
16 Altay 33 9 20 4 30 64 28 -34
17 Karaköprü Belediyespor 33 6 19 8 34 51 26 -17
18 Hes İlaç Afyonspor 33 0 32 1 6 109 5 -103
Takım O G M B A Y P AV
1 Bursaspor 30 21 2 7 64 17 70 +47
2 Karşıyaka 30 18 6 6 56 28 60 +28
3 Muş Spor Kulübü 30 16 4 10 48 24 58 +24
4 Belediye Kütahyaspor 30 17 6 7 57 37 58 +20
5 Düzcespor 30 16 6 8 40 27 56 +13
6 Silifke Belediye Spor 30 14 9 7 51 36 49 +15
7 Anadolu Üniversitesi 30 13 9 8 39 32 47 +7
8 Artvin Hopaspor 30 10 11 9 26 30 39 -4
9 Tokat Bld Plevnespor 30 7 13 10 27 32 31 -5
10 Kahramanmaraşspor 30 8 16 6 28 39 30 -11
11 Bulvarspor 30 7 14 9 35 58 30 -23
12 Kırşehir Futbol SK 30 7 15 8 26 48 29 -22
13 Bornova 1877 30 6 14 10 36 53 28 -17
14 23 Elazığ Futbol Kulübü 30 5 14 11 18 31 26 -13
15 Kuşadasıspor 30 7 20 3 25 51 24 -26
16 Ergene Velimeşe 30 6 19 5 17 50 23 -33
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2025 Göztepe vs Başakşehir FK
 02/05/2025 Antalyaspor vs Konyaspor
 03/05/2025 Alanyaspor vs Kayserispor
 03/05/2025 Çaykur Rizespor vs Gaziantep FK
 03/05/2025 Galatasaray vs Sivasspor
 03/05/2025 Hatayspor vs Başakşehir FK
 04/05/2025 Samsunspor vs Eyüpspor
 04/05/2025 Adana Demirspor vs Göztepe
 04/05/2025 Fenerbahçe vs Beşiktaş
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2025 Amed SK vs Adanaspor
 04/05/2025 Boluspor vs Yeni Malatyaspor
 04/05/2025 Çorum FK vs Şanlıurfaspor
 04/05/2025 Erzurumspor FK vs Ümraniyespor
 04/05/2025 Esenler Erokspor vs İstanbulspor
 04/05/2025 Gençlerbirliği vs Sakaryaspor
 04/05/2025 Iğdır FK vs Kocaelispor
 04/05/2025 Keçiörengücü vs MKE Ankaragücü
 04/05/2025 Manisa FK vs Bandırmaspor
 04/05/2025 Pendikspor vs Fatih Karagümrük
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/05/2025 Adana 01 Futbol Kulübü vs İnegölspor
 03/05/2025 Altay vs Kırklarelispor
 03/05/2025 Batman Petrolspor vs 24Erzincanspor
 03/05/2025 Beykoz Anadolu vs GMG Kastamonuspor
 03/05/2025 Fethiyespor vs Sincan Belediye Ankaraspor
 03/05/2025 İskenderunspor A.Ş. vs Sarıyer
 03/05/2025 Karaköprü Belediyespor vs Isparta 32 Spor
 03/05/2025 1461 Trabzon FK vs Kepezspor FAŞ
 27/04/2025 GMG Kastamonuspor 2 - 1 İskenderunspor A.Ş.
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/04/2025 Artvin Hopaspor 7 - 2 Bulvarspor
 26/04/2025 Muş Spor Kulübü 3 - 0 Anadolu Üniversitesi
 26/04/2025 23 Elazığ Futbol Kulübü 1 - 1 Kuşadasıspor
 26/04/2025 Bornova 1877 1 - 0 Kırşehir Futbol SK
 26/04/2025 Karşıyaka 2 - 0 Bursaspor
 26/04/2025 Tokat Bld Plevnespor 3 - 1 Silifke Belediye Spor
 26/04/2025 Düzcespor 2 - 2 Belediye Kütahyaspor
 26/04/2025 Ergene Velimeşe 2 - 1 Kahramanmaraşspor
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
YAZARLAR
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI