Bugun...


İsmail Karataş

facebook-paylas
STANDART REÇETELERİN OLUŞTURULMASI
Tarih: 03-12-2024 12:06:00 Güncelleme: 03-12-2024 12:10:00


Bir işletmenin zengin mönüler oluşturabilecek yemek tarifleri olabilir, ancak yemekler talep edilen miktardan az veya çok üretildiği zaman işletmenin verimliliği düşürebilir.

Verimlilik dengesinin sağlanması için hazırlanacak ürün miktarı satış kapasitesinin ne çok altında ne de çok üstünde olmamalıdır.

Eğer talep edilenden daha az miktarda üretim yapılırsa ürünün yok satmasına ve müşteri

İhtiyaçlarının karşılanamamasına neden olur.

Talep edilenden daha fazla üretim yapıldığı takdirde de kalan ürünlerin yeniden değerlendirilmesi mümkün olmaz ise imha edilir.

Her iki durumda da işletme zarar etmiş olur. Müşterilerin ile ihtiyaçları karşılanamadığı için sorunlar yaşanır. Bunun için işletmelerin standart reçete çalışmaları yapmaları gerekir.

• Standart Reçetelerin oluşturulması ile sağlanan üretim kontrolü ile hazır ürünün kalitesi ve maliyeti kolaylıkla tespit edilebilir.

• Standart Reçete ve Üretim Kontrolü yönetimi personel bağımlılığını azaltır. Personel değişiklikleri yiyeceğin kalitesi ve maliyeti üzerinde fazla etkisi olmaz. İşe yeni başlayan bir personel dahi doğru şekilde hazırlanmış reçeteleri kullanarak arzu edilen lezzet ve görünümdeki yemeği hazırlayabilir.

• Standart Reçete uygulaması satın alma işlemelerini kolaylaştırarak hangi üründen ne kadar almamız gerektiği konusunda da bize yardımcı olur.

• Standart Reçetelerin hazırlama aşamaları uzun süren işlem ve çalışma gerektirir. Ön çalışmalarda doğal olarak fazla vakit harcamak gerekir ancak uzun vadede standart reçetelerin kullanılması zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlar.

Bir standart reçete çalışmasında 4 temel noktaya dikkat edilmelidir.

-Gramaj: Kullanılacak hammadde miktarı.

- İçerik: Hazırlanacak yemeğin içinde hangi malzemelerin olduğu.

- Pişirme Tekniği: Yemeği nasıl ve nerede pişireceğimiz

- Sunum: Müşteriye yemeği hangi şekilde ve garnitürlerle beraber vereceğimiz.

Mönüde standardizasyonun sağlanması için her şeyden önce mönü içindeki yemeklerin standart reçetelerini oluşturmamız gerekmektedir.

- Öncelikle personel ve diğer ilgililer ile birlikte standart hale getirilecek mönüler belirlenir. Seçilen mönülerin kalite ve verimlilik bakımından tatminkar olmasına dikkat edilmelidir. Kısa sürede birçok mönü standart hale getirilmeye çalışılmamalıdır. Bu bir yönden personeli baskı altında tutar ve arzu edilen sonuçların elde edilmesinde güçlükler yaşanmasına neden olur.

- Denenmesi düşünülen tarifler için kolayca okunup takip edilebilecek kartlar hazırlanmalıdır. Bu kartlar personel tarafından kolayca anlaşılıp kullanılacak nitelikte olmalıdır.

-Standart hale getirilecek yemek tarifleri yazılırken bütün detaylar en ince ayrıntılarına kadar düşünülüp tespit edilmelidir. Bunun için bütün esaslar not edilir, öyleki tarifi eline alan herkes tarife bakarak kolayca yemeği pişirebilmelidir.

Bunun içinde ;

• Malzemelerin tam miktarları belirtilmelidir. Ağırlık ve adet birimlerine dikkat edilmeli, baharatların dahi gramaj ölçüleri mutlaka belirtilmelidir.

• Karışımda, kullanılacak malzemelerin hazırlanış sırasına göre listeleri hazırlanır. Eğer karışımın birkaç malzemesi aynı anda koyulacaksa onları da gruplamak gerekir. İhtiyaç duyulduğu anda hazır bulunmak amacıyla özel karışım devresi gerektiren karışım maddeleri gruplara ayrılarak hazırlanır. Ör: pişmiş yumurta, eritilmiş çikolata vs.

• Karışım maddelerinin karıştırma, çırpma süresi ve hızı, alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verilir. Kullanılan her kelimenin anlaşılır olmasına dikkat edilmelidir.

• Pişirilecek yemek için fırın ısısı, soğutulacak veya dondurulacak karışımlar için süre ve ısı dereceleri tam olarak belirtilmelidir.

• Fırınlanacak karışımlar için kullanılacak tepsilerin boyutları ve her tepsiye konulacak hamur veya karışımın miktarı açıkça belirtilmelidir.

- Servis veya porsiyonlama yapacak personel ile standart porsiyon miktarı açıkça konuşulmalıdır.

-Mönü, ilgililer ve pişirmeyi bilfiil yapacak aşçı ile tartışılmalı, hazırlanması ve pişirilmesi ile ilgili bütün detayların anlaşıldığından ve uygulandığından emin olunmalıdır.

-Bir kontrol listesi hazırlanıp üretilmiş maddelerle ilgili bilgiler not edilir. Bu notlar ikinci veya üçüncü standardizasyon denemelerine ışık tutar.

-Üretilen ürünün veriminin iyi olması için deneme çalışmaları doğru şekilde programlanmalıdır.

-Ürün kontrol edilir ve üretim süresinde notlar alınır, servisteki her porsiyonun verimi ölçümlenir.

-Uygulama çalışmalarında üretim kayıplarına dikkat edilerek not alınmalıdır. Üretim kayıpları genel olarak pişirme süresi içinde suyun buharlaşması sonucu meydana gelir. Ör: Çorbalar, etler, unlu yiyecekler, pişirme süresinde %10 - % 30 arasında fire verirler.

-Üç defa üst üste arzulanan miktar ve verimde başarılı sonuç alana kadar denemelere devam edilir. Reçetenin standart yapıyı sağladığına karar verildikten sonra farklı birimlerde çalışan bir aşçı tarafından yeniden uygulanıp aynı miktar ve verim elde edildiği takdirde reçete standart hale gelmiş demektir.

-Standardizasyonun çeşitli aşamalarındaki gelişmeler ve problemler uygulayıcılar tarafından sık sık tartışılıp değerlendirilmelidir. Gerektiğinde reçete üzerinde değişmelere gidilmelidir.

-Reçetelerin bitmiş formları ve yemeklerin fotoğrafları dosyalar içinde sorumlu kişiler tarafından muhafaza edilmelidir.

-Reçete genişletilirken hazırlama ve pişirme sürecinin her basamağında yiyecek maddesinin görünüş ve miktarı kontrol edilmelidir. Büyük miktarlarda üretilen yiyecekler standart reçete bazında aynı görünüm ve lezzeti vermiyorsa reçeteler tekrardan kontrol edilmelidir.



Bu yazı 469 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 13 10 1 2 28 8 32 +20
2 Fenerbahçe 13 9 0 4 30 12 31 +18
3 Trabzonspor 13 8 1 4 22 11 28 +11
4 Samsunspor 13 6 1 6 19 12 24 +7
5 Göztepe 13 6 2 5 15 6 23 +9
6 Gaziantep FK 13 6 3 4 20 20 22 0
7 Beşiktaş 13 6 4 3 22 17 21 +5
8 Alanyaspor 13 3 4 6 13 14 15 -1
9 Konyaspor 13 4 6 3 18 20 15 -2
10 Kocaelispor 13 4 6 3 11 15 15 -4
11 Çaykur Rizespor 13 3 5 5 16 21 14 -5
12 Antalyaspor 13 4 7 2 13 23 14 -10
13 Başakşehir FK 13 3 6 4 16 15 13 +1
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 13 18 13 -5
15 Gençlerbirliği 13 3 8 2 14 20 11 -6
16 Eyüpspor 13 2 8 3 7 16 9 -9
17 Kayserispor 13 1 6 6 13 31 9 -18
18 Fatih Karagümrük 13 2 9 2 13 24 8 -11
Takım O G M B A Y P AV
1 Pendikspor 14 8 1 5 27 9 29 +18
2 Esenler Erokspor 14 8 2 4 34 15 28 +19
3 Bodrum FK 14 8 3 3 32 13 27 +19
4 Amed SK 14 8 4 2 31 20 26 +11
5 Çorum FK 14 7 3 4 23 14 25 +9
6 Erzurumspor FK 14 5 1 8 24 13 23 +11
7 Bandırmaspor 14 6 3 5 18 13 23 +5
8 Iğdır FK 14 6 4 4 21 20 22 +1
9 Serik Belediyespor 14 6 4 4 19 20 22 -1
10 Van Spor FK 14 5 3 6 19 15 21 +4
11 Boluspor 14 5 4 5 23 16 20 +7
12 Keçiörengücü 14 4 4 6 21 16 18 +5
13 Sakaryaspor 14 5 6 3 26 29 18 -3
14 Sivasspor 14 4 5 5 18 15 17 +3
15 İstanbulspor 14 2 3 9 15 20 15 -5
16 Ümraniyespor 14 4 8 2 9 21 14 -12
17 Manisa FK 14 3 7 4 21 26 13 -5
18 Sarıyer 14 3 9 2 12 22 11 -10
19 Hatayspor 14 0 10 4 12 36 4 -24
20 Adana Demirspor 14 0 13 1 8 60 23 -52
Takım O G M B A Y P AV
1 Mardin 1969 Spor 12 9 1 2 30 9 29 +21
2 Aliağa Futbol A.Ş. 12 8 3 1 33 8 25 +25
3 Bursaspor 12 8 3 1 30 12 25 +18
4 Güzide Gebze Spor Kulübü 12 7 1 4 23 10 25 +13
5 Kahramanmaraş İstiklalspor 12 7 3 2 26 10 23 +16
6 Isparta 32 Spor 12 6 2 4 22 11 22 +11
7 Ankara Demirspor 12 6 2 4 20 13 22 +7
8 Menemen FK 12 5 3 4 22 15 19 +7
9 68 Aksaray Belediyespor 12 4 2 6 16 8 18 +8
10 Muş Spor Kulübü 12 5 4 3 22 15 18 +7
11 Arnavutköy Belediye 12 4 5 3 11 11 15 0
12 Fethiyespor 12 3 5 4 22 16 13 +6
13 1461 Trabzon FK 12 3 5 4 19 20 13 -1
14 Kırklarelispor 12 2 4 6 12 19 12 -7
15 Yeni Mersin İdman Yurdu 12 2 8 2 10 27 8 -17
16 Somaspor 12 1 8 3 11 27 6 -16
17 Adanaspor 12 0 11 1 4 62 1 -58
18 Yeni Malatyaspor 12 0 10 2 8 48 40 -40
Takım O G M B A Y P AV
1 Çorluspor 1947 10 6 2 2 16 8 20 +8
2 Beykoz İshaklıspor 10 5 1 4 18 11 19 +7
3 Galata 10 5 2 3 15 8 18 +7
4 K.Çekmece Sinopspor 10 5 2 3 15 9 18 +6
5 Etimesgut Spor 10 5 2 3 9 4 18 +5
6 Bursa Yıldırımspor 10 5 2 3 12 9 18 +3
7 Yeşil Yalova FK 10 5 3 2 17 12 17 +5
8 Çankaya SK 10 4 3 3 14 12 15 +2
9 İnegöl Kafkas GK 10 4 3 3 14 12 15 +2
10 Silivrispor 10 4 4 2 15 14 14 +1
11 Bulvarspor 10 3 6 1 11 17 10 -6
12 Bursa Nilüfer FK 10 2 5 3 9 13 9 -4
13 Kestel Çilekspor 10 3 7 0 10 17 9 -7
14 Polatlı 1926 Spor 10 3 7 0 5 13 9 -8
15 İnkılap FSK 10 2 5 3 7 16 9 -9
16 Edirnespor 10 1 8 1 9 21 4 -12
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/11/2025 Kocaelispor vs Gençlerbirliği
 29/11/2025 Çaykur Rizespor vs Kayserispor
 29/11/2025 Gaziantep FK vs Eyüpspor
 29/11/2025 Kasımpaşa vs Başakşehir FK
 29/11/2025 Trabzonspor vs Konyaspor
 30/11/2025 Antalyaspor vs Göztepe
 30/11/2025 Fatih Karagümrük vs Beşiktaş
 01/12/2025 Fenerbahçe vs Galatasaray
 01/12/2025 Samsunspor vs Alanyaspor
 01/12/2025 Samsunspor - Alanyaspor Samsunspor ligdeki son 9 maçında hiç kaybetmedi  Samsunspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/11/2025 Amed SK vs Esenler Erokspor
 28/11/2025 Pendikspor vs Manisa FK
 29/11/2025 Erzurumspor FK vs İstanbulspor
 29/11/2025 Keçiörengücü vs Iğdır FK
 29/11/2025 Van Spor FK vs Serik Spor
 29/11/2025 Sakaryaspor vs Ümraniyespor
 30/11/2025 Sarıyer vs Bandırmaspor
 30/11/2025 Sivasspor vs Boluspor
 30/11/2025 Bodrum FK vs Çorum FK
 01/12/2025 Adana Demirspor vs Hatayspor
 01/12/2025 Adana Demirspor - Hatayspor Hatayspor ligdeki son 14 maçında hiç kazanamadı  Adana Demirspor yenilmez
 01/12/2025 Adana Demirspor - Hatayspor Adana Demirspor ligdeki son 14 maçında hiç kazanamadı  Hatayspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 30/11/2025 Karacabey Belediye Spor vs Şanlıurfaspor
 30/11/2025 Adana 01 Futbol Kulübü vs Kepezspor FAŞ
 30/11/2025 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs Sincan Belediye Ankaraspor
 30/11/2025 İskenderunspor A.Ş. vs Erbaaspor
 30/11/2025 24Erzincanspor vs İnegölspor
 30/11/2025 Altınordu vs Muğlaspor
 30/11/2025 Batman Petrolspor vs GMG Kastamonuspor
 30/11/2025 Elazığspor vs Bucaspor 1928
 30/11/2025 MKE Ankaragücü vs Beykoz Anadolu
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 29/11/2025 Bulvarspor vs Kestel Çilekspor
 29/11/2025 Çankaya SK vs Etimesgut Spor
 29/11/2025 Galata vs Beykoz İshaklıspor
 29/11/2025 İnegöl Kafkas GK vs İnkılap FSK
 29/11/2025 K.Çekmece Sinopspor vs Silivrispor
 29/11/2025 Yalova FK 77 vs Bursa Nilüfer FK
 30/11/2025 Bursa Yıldırımspor vs Çorluspor 1947
 30/11/2025 Edirnespor vs Polatlı 1926 Spor
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
YAZARLAR
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI